Het Rekenblad in Parate Kennis kun je zien als een mini-spreadsheet:

rekenblad leeg

Als je eerder met spreadsheets gewerkt hebt, zullen de werking en het gebruik geen probleem vormen. Het Rekenblad is beschikbaar op een per-vraag-basis, dus voor elke vraag is in principe een apart "velletje" met 100 cellen (5 * 20) beschikbaar. Wat je invult in het rekenblad wordt bij de vraag opgeslagen. Als je de vraag vernieuwt dan wordt het rekenblad ook leeggemaakt.

KnopRekenbladHet rekenblad verschijnt als je bij een vraag bovenin de knoppenbalk op deze knop klikt:

Standaard is cel A1 geselecteerd, wat je kunt zien aan het gele randje om die cel heen. Als je een andere cel wilt bewerken, klik je er op met je muis.

De inhoud van een geselecteerde cel wordt in de bovenste, brede cel gezet. Daar bewerk je de inhoud van die cel. Getallen (of tekst) kun je gewoon intikken. Als je echter een berekening wilt invoeren dan begin je altijd met een =. Ben je klaar met de invoer dan sluit je af met de enter-toets.

Je navigeert dan automatisch naar de cel eronder en je ziet de uitkomst van jouw invoer in de cel waar je vandaan kwam staan. Als de cel "kan niet" laat zien, dan betekent het dat de applicatie jouw berekening niet kan uitvoeren. Als je dan met de muis op die cel klikt, dan zie je weer wat je ingevoerd hebt.

Het rekenblad is opzettelijk beperkt in zijn functies om te kunnen testen of de gebruiker zelf over de benodigde rekenvaardigheden beschikt. Zo kan je in het rekenblad geen breuken of procent-tekens invoeren en beschikt het rekenblad niet over voorgedefinieerde financiƫle functies.

Net als jouw rekenmachine werkt het rekenblad ook met decimaalpunten. Mocht je per abuis een decimaalkomma invoeren, dan zet het rekenblad die automatisch voor je om in een decimaalpunt. Wanneer je de uitkomst (dus niet de formule) van een cel wilt kopieren klik je op de cel. Je kunt deze dan met de standaard functie van jouw computer kopieren en daarna op de juiste plek in de vraag invoegen.

De kracht van een rekenblad ten opzichte van een rekenmachine is dat je celverwijzingen kunt gebruiken in jouw berekeningen. Zo kun je dus =a1 * a2 als formule gebruiken om het product van de cellen a1 en a2 te berekenen. Celverwijzingen zijn hoofdletter-onafhankelijk. A1 is hetzelfde als a1. Je kunt een celverwijzing intypen, maar ook maken door op de betreffende cel te klikken wanneer je een formule aan het bewerken bent.

De gebruikelijke functies zijn beschikbaar:

-

optellen en aftrekken werkt zoals je mag verwachten

*

(sterretje boven de 8) is voor vermenigvuldigen

/

(slash) is om te delen

()

haakjes kun je gebruiken zoals overal in wiskundige formules.

2 * ( 4 + A1) is wat anders dan 2 * 4 + A1

^

(dakje boven de 6) is voor machtsverheffen: =2^3 geeft als antwoord 8.

sqrt is een functie voor de tweede machtsworel (square-root in het engels)
=sqrt(4) geeft je als antwoord 2